Jak wygląda uczulenie na czekoladę?

Trudno wyobrazić sobie istnienie uczulenia na czekoladę – ulubiony przysmak tylu ludzi. Na szczęście ten rodzaj alergii występuje dość rzadko. Najczęściej uczula jakiś pojedynczy składnik czekolady, a nie ona sama. Wtedy może pojawić się wysypka lub wodnisty katar. Po czym jeszcze poznasz to uczulenie?

Skąd się bierze i jak wygląda uczulenie na czekoladę?

Czekolada jest bardzo popularnym produktem – możesz ją znaleźć w wielu słodkich deserach i ciastach, często podaje się ją także jako dodatek to lodów i gorących napojów. Jednak u niektórych ludzi czekolada wywołuje reakcję alergiczną. Ich układ odpornościowy z jakiegoś względu nie toleruje samej czekolady lub (częściej) jej pojedynczych składników, jak np. kakao czy produktów mlecznych. Organizm uwalnia wówczas histaminę i pojawiają się nieprzyjemne objawy uczulenia. Jakie symptomy charakteryzują alergię na czekoladę?

Alergia na czekoladę – objawy

Uczulenie na czekoladę samą w sobie należy raczej do rzadkości. Najczęściej uczulają jej pojedyncze składniki. Oprócz wymienionych wcześniej kakao, mleka i jego pochodnych, alergizują także: orzechy, pszenica czy soja. Jak wygląda uczulenie na czekoladę i jej składniki? Tabela przedstawia prawdopodobne objawy alergii, jakie możesz u siebie rozpoznać.

Składnik: Objawy uczulenia:
czekolada Pokrzywka, wypryski, obrzęk warg, języka lub gardła, świszczący oddech, duszności, skurcze żołądka, wymioty.
kakao Pokrzywka, obrzęk języka, warg lub gardła, świszczący kaszel, problemy z oddychaniem, skurcze żołądka, nudności lub wymioty.
mleko i produkty mleczne Wysypka lub pokrzywka, zwiększona ilość wydzieliny w nosie lub płucach, kaszel, niestrawność, skurcze brzucha, luźny stolec lub biegunka (niekiedy ze śluzem i krwią).
Pszenica Zaczerwieniona skóra, pokrzywka, katar i zatkany nos, kichanie, kaszel, zapalenie spojówek, nudności, wymioty.
Soja Świąd, pokrzywka, katar, kichanie, łzawienie oczu, skurcze żołądka, bóle brzucha, wzdęcia, objawy podobne do astmy (spowodowane zbyt duża ilością histaminy wywołującej reakcję alergiczną w płucach).

Objawy uczulenia mogą pojawić się do kilku godzin po zjedzeniu produktu. Wypryski czy pokrzywka po czekoladzie to jedne z najlżejszych symptomów alergii.
Znacznie cięższy (ale na szczęście także o wiele rzadszy) jest wstrząs anafilaktyczny, który może zagrażać Twojemu życiu. Charakteryzuje się obniżeniem ciśnienia, przyspieszeniem tętna czy problemami z oddychaniem. W takim przypadku konieczna jest natychmiastowa pomoc lekarza.

Uczulenie na czekoladę – jak leczyć?

Aby mieć pewność, że to uczulenie na czekoladę (lub któryś z jej składników), udaj się do alergologa. Specjalista przeprowadzi badanie z krwi lub doradzi wyeliminowanie potencjalnego winowajcy z diety. Jeśli wtedy Twoje samopoczucie ulegnie poprawie, to znaczy, że znalazłeś „winnego”. Główna metoda leczenia alergii polega po prostu na unikaniu substancji uczulającej.

Alergia na czekoladę w życiu codziennym

Mając alergię na czekoladę powinieneś znacznie ograniczyć, a najlepiej całkowicie wykluczyć ją ze swojej diety. Zwracaj szczególną uwagę na etykiety produktów, które kupujesz – wybieraj te bez zawartości nie tylko czekolady, ale też samego kakao. W restauracji nie bój się pytać o dokładny skład potraw czy deserów, jakie zamawiasz. Uważaj także na napoje, w tym kawy smakowe.

Czekoladę możesz znaleźć również w dżemach i marmoladach – takie przetwory warto robić samemu lub kupować je wyłącznie ze sprawdzonego źródła. Zawierają ją również niektóre pikantne sosy (jak np. meksykański) i leki (m.in. przeczyszczające). Warto wyrobić sobie dobry nawyk czytania etykiet. Ten zwyczaj na pewno przyda się nie tylko alergikom.

Powiązane artykuły