Jak skutecznie wyeliminować gluten z diety? Poradnik (nie tylko) dla alergików

Alergia na gluten to co prawda nie to samo co celiakia, jednak obydwie przypadłości łączy nietolerancja glutenu. Substancja ta uczula kilka procent ludzi na świecie. Objawia się głównie pokrzywką lub problemami z układem pokarmowym. Jedynym lekarstwem jest wyeliminowanie glutenu z diety. Jak to zrobić? Przeczytaj poradnik (nie tylko) dla alergików.

Czym jest gluten?

Gluten to białko obecne w żywności produkowanej z owsa, żyta, pszenicy i jęczmienia. W śladowych ilościach może występować również w innych produktach. Gluten zapewnia ciastu miękkość, puszystość, elastyczność i odpowiednią strukturę, co w dzisiejszych czasach jest szczególnie cenione w pieczywie, ale nie ma właściwie żadnych wartości odżywczych. Jest też jednym z najczęstszych alergenów (tuż po mleku).

Alergia na gluten – objawy

Przyczyny alergii nie są do końca znane. Uczulenie na gluten nie daje też jednoznacznych objawów. Reakcje alergiczne można jednak podzielić na 2 typy:

  • natychmiastową: pojawia się w przeciągu kilku minut od spożycia uczulającego pokarmu,
  • późną: występuje w czasie od kilku godzin do nawet dwóch dni.

Reakcja typu natychmiastowego objawia się jednym lub kilkoma symptomami takimi jak: zmiany skórne, pokrzywka, katar, skurcze oskrzeli, biegunka, wymioty, wstrząs anafilaktyczny. Z kolei reakcja późna obejmuje najczęściej biegunkę i zaostrzenie zmian skórnych.

Alergia, z której się wyrasta

Alergia na gluten ma inny przebieg u dzieci i dorosłych. Najmłodsi rzadko skarżą się na objawy ze strony układu pokarmowego czy oddechowego – uczulenie objawia się u nich w formie atopowego zapalenia skóry. Większość wyrasta z alergii. U dorosłych objawy obejmują zarówno pokrzywkę, jak i biegunkę, obrzęki czy nawet wstrząs anafilaktyczny. Alergia na gluten towarzyszy dorosłym przez lata, jednak do wywołania reakcji alergicznej potrzeba dużo większej dawki alergenu, niż w przypadku dzieci.

Jak wyeliminować gluten – produkty bez glutenu

Aby się upewnić, że masz alergię na gluten, zrób testy skórne, badania krwi i oznaczenie przeciwciał. Podstawą leczenia jest analiza objawów i wprowadzenie diety bezglutenowej, która wymaga od pacjenta bardzo dużej samodyscypliny, bo białko to jest składnikiem wielu produktów spożywczych. Obecnie, ze względu na powiększające się grono chorych (oraz modę na bezglutenowe żywienie) można znaleźć w sklepach coraz więcej żywności bez dodatku tej substancji.

Produkty nie zawierające glutenu to:

  • fasola,
  • kukurydza,
  • mięso,
  • orzechy,
  • owoce,
  • proso,
  • ryż,
  • soczewica,
  • soja,
  • tapioka,
  • warzywa,
  • ziemniaki.

Na listę produktów zabronionych wpisz:

  • jęczmień,
  • orkisz,
  • owies,
  • pszenicę
  • żyto,
  • oraz wszystkie produkty z ich dodatkiem.

Oprócz tego uważaj na ciasta i ciastka, kawy zbożowe, pieczywo, piwo, potrawy panierowane, a nawet… proszek do pieczenia.

A może wcale nie rezygnować?

Lekarze są zdania, że zdrowe osoby nie powinny wprowadzać diety eliminacyjnej, szczególnie na własną rękę. Grożą im niedobory żelaza czy witaminy B. Gluten nie tuczy, z kolei pokarmy bezglutenowe mogą zawierać dodatkowy cukier czy szkodliwe polepszacze smaku. Z drugiej strony – pojawia się dużo doniesień od osób, które po wykluczeniu tego białka zaczęły czuć się lepiej, lżej, mają więcej energii i ładniejszą cerę.

Jeśli więc nie jesteś alergikiem, ale mimo to chcesz wprowadzić dietę bezglutenową, wybierz się do dietetyka, z którym stworzysz odpowiedni jadłospis. Przekonaj się sam, czy taka dieta jest dla Ciebie.

Powiązane artykuły

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl