Jakie są objawy uczulenia na jaja, gluten, mleko i inne pokarmy?

Nie wiesz, dlaczego nagle kaszlesz albo wymiotujesz? Alergia pokarmowa bywa trudna do zdiagnozowania. Warto jednak dowiedzieć się, jakie mogą być jej źródła i oznaki, aby w porę je rozpoznać i odpowiednio szybko zareagować. Oto główne objawy uczulenia na jaja, gluten, mleko i inne pokarmy.

Co najmocniej uczula?

Zastanawiasz się, czym właściwie jest alergia pokarmowa? To nic innego jak niewłaściwe funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu. Mimo ciągłych ulepszeń leków dla alergików najskuteczniejszą metodą leczenia wciąż pozostaje po prostu unikanie tego, co wywołuje uczulenie.

Na co szczególnie lepiej uważać? Alergię pokarmową najczęściej powodują takie produkty jak białko krowiego mleka, białko jajek, truskawki, pomidory, selery, kiwi, orzechy, kakao, czekolada, miód naturalny, ryby, owoce morza, owoce cytrusowe, soja i białko zbóż – gluten. Reakcje związane z nietolerancją pokarmów różnią się znacznie intensywnością objawów i czasem ich trwania.

Alergia na mleko – nie tylko u najmłodszych

Alergia na białko krowie na ogół pojawia się u niemowląt i małych dzieci, chociaż nie omija też dorosłych. Takie uczulenie trudno zdiagnozować, jednak szybko wykryte i odpowiednio leczone, może minąć całkowicie.

Objawy alergii na białko krowie dostrzeżesz głównie na skórze. Bądź czujny, jeśli zauważysz u siebie lub swojego dziecka rumień, pokrzywkę, wykwity i obrzęk naczynioruchowy. Mogą też wystąpić:

  • pieczenie i łzawienie oczu,
  • kaszel,
  • kichanie,
  • duszności,
  • chrypka.

Również układ pokarmowy daje Ci się we znaki, jeśli jesteś uczulony. Zdarza się, że alergik reaguje na białko krowie nudnościami, zgagą, wymiotami czy biegunką.

Alergia na mleko modyfikowane

Alergia na mleko modyfikowane często pojawia się u dzieci karmionych mieszankami mlecznymi. Ryzyko uczulenia zmniejsza się, jeśli podajesz swojemu dziecku specjalne mleko hipoalergiczne.

Z diagnozą uczulenia często jest problem, gdyż organizm malucha cały czas się rozwija. Wysypka na buzi może oznaczać jedynie zwykłe podrażnienie, a nie alergię. Zwróć jednak uwagę na towarzyszące jej objawy, czyli napiętą, suchą, błyszczącą skórę, częste kolki, wymioty, bóle brzucha, biegunki, brak apetytu, katar i kaszel.

W przypadku takich dolegliwości lekarze zalecają zazwyczaj dietę bezmleczną. Jeśli objawy ustępują, Twoje dziecko jest alergikiem. Na szczęście, około 2.-3. roku życia dzieci wyrastają z alergii na mleko.

Alergia na gluten – celiakia

Uczulenie na gluten, czyli celiakia to schorzenie spowodowane nietolerancją białka zawartego w zbożach – glutenu. Występuje zazwyczaj u niemowląt i dzieci, chociaż stwierdza się też przypadki uczulenia wśród dorosłych. Jeśli jesteś uczulony na gluten, mogą pojawić się u Ciebie zaburzenia trawienia i wchłaniania jelitowego.

Z glutenem nie ma żartów

Po czym jeszcze poznasz, że doskwiera Ci alergia na gluten? Objawy to przede wszystkim przewlekła biegunka, ból brzucha i wzdęcia. Często wymiotujesz i tracisz łaknienie? Twoje mięśnie są osłabione i drażliwe, a masa Twojego ciała spada? Prawdopodobnie to alergia na gluten.

Uczulony na gluten doświadcza też problemów z koncentracją i zaburzeń koordynacji ruchowej ciała. U niektórych chorych ujawnia się dodatkowo padaczka, a czasem występuje również otępienie czy upośledzenie umysłowe. Obserwuje się także zaburzenie płodności.

U dzieci uczulonych na gluten pojawiają się bardziej typowe dolegliwości, takie jak np. biegunka i wymioty.

Alergia na jajka

Uczulenie na jajka to jedna z częściej spotykanych chorób alergicznych. Jak pokazują badania, większość osób z alergią na jajka tak naprawdę jest uczulona na białko, a nie na żółtko. Niezależnie od tego, jeśli masz alergię na jajka, unikaj obu tych składników.

Jak rozpoznasz uczulenie na jajka? Objawy tego rodzaju alergii to stany zapalne jamy ustnej, biegunka, wymioty, trudności w oddychaniu (katar, duszności, a nawet astma), pokrzywka i zapalenie spojówek.

Najpoważniejszą dolegliwością spowodowaną alergią na jajka jest wstrząs anafilaktyczny, podczas którego wszystkie objawy nadwrażliwości zostają spotęgowane. Oczywiście to skrajna i rzadko spotykana reakcja organizmu. Jeśli w porę zauważysz u siebie oznaki alergii, jak najszybciej usuń uczulający Cię produkt z diety. Wtedy wszystko będzie dobrze!

Powiązane artykuły

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl