Nietolerancja pokarmowa a alergia – podobieństwa i różnice

Alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa to często mylone pojęcia. Choć objawy mogą być podobne, w rzeczywistości oznaczają one dwa różne schorzenia, które wynikają z różnych reakcji organizmu. Na czym polega różnica? Jakie są rodzaje nadwrażliwości pokarmowej? U kogo może się ona ujawnić i jak się ją leczy? Tego dowiesz się z artykułu.

Alergia a nietolerancja pokarmowa – różnice

Zarówno alergia, jak i nietolerancja pokarmowa są rodzajami nadwrażliwości organizmu. W czym tkwi różnica? Alergia jest reakcją immunologiczną, czyli taką, w której bierze udział układ odpornościowy człowieka. Natomiast za nietolerancję pokarmową mogą odpowiadać różne mechanizmy związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego lub innych narządów.

Nietolerancja pokarmowa obejmuje bez wątpienia większy zakres różnych zaburzeń, których efekty czasem przypominają reakcję alergiczną (dlatego jej medyczne określenie to tzw. reakcja pseudoalergiczna). U podłoża żadnego rodzaju nietolerancji pokarmowej nie leży jednak typowa dla alergii reakcja układu odpornościowego: antygen-przeciwciało.

Jak objawia się nadwrażliwość pokarmowa?

Symptomy obu typów nadwrażliwości pokarmowej – alergii i nietolerancji – mogą być podobne. Możesz zauważyć u siebie objawy, które nazywamy zwykle „problemami z trawieniem” – ból brzucha, biegunkę czy zaparcia. Osoba dotknięta jedną z tych chorób często odczuwa też rozdrażnienie i zmęczenie. Po dłuższym czasie może dojść do spadku wagi. Pamiętaj więc, że utrata masy ciała bez wyraźnej przyczyny (np. zmiany stylu życia) zawsze wymaga pilnej wizyty u lekarza – może być sygnałem, że w Twoim organizmie dzieje się coś niepokojącego.

Reakcja alergiczna zwykle zachodzi tuż po spożyciu nawet niewielkiej ilości uczulającego pokarmu. W przypadku nietolerancji pokarmowej – by doszło do objawów – pokarm, który wywołuje problem, musi być spożywany w dużej ilości lub przez długi czas.

Alergie pokarmowe i nietolerancja pokarmowa: kiedy do lekarza?

W niektórych przypadkach objawy są typowe dla alergii – możesz zauważyć u siebie swędzącą pokrzywkę na skórze. Inne symptomy to: swędzenie, mrowienie, zaczerwienienie i opuchnięcie warg, języka, jamy ustnej i gardła. Wówczas możesz z dużym prawdopodobieństwem założyć, że masz do czynienia z nadwrażliwością powodowaną przez alergię – Czym się objawia alergia pokarmowa?.

Objawem nietolerancji pokarmowej (poza wymienionymi wcześniej,) mogą być też nadmierne gazy czy zgaga. Jeśli cierpisz na jakiekolwiek dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub takie, które łączysz z jedzeniem określonego pokarmu – koniecznie skonsultuj się z lekarzem.

Nietolerancja może dotyczyć różnych pokarmów

Nietolerancja pokarmowa (podobnie jak alergia) może pojawić się u każdego – od maleńkiego dziecka po starszą osobę. Może dotyczyć praktycznie wszystkiego, co jesz. Zdarza się, że niemowlę nie toleruje mleka matki, a nietolerancja mleka krowiego i jego składników (w tym laktozy, czyli cukru mlecznego) występuje zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.

Często spotykana jest też nietolerancja substancji naturalnie zawartych w owocach, kofeiny czy glutenu. Warto jednak wiedzieć, że wbrew popularnym opiniom – nietolerancja glutenu wywołująca chorobę zwaną celiakią występuje tylko u około 1% populacji. Pozostałym osobom gluten nie szkodzi.

Alergia i nietolerancja pokarmowa – diagnostyka i leczenie

Lekarz zleci Ci między innymi badania krwi oraz tzw. próbę eliminacji i próbę prowokacji. W niektórych przypadkach potrzebne jest wykonanie badań obrazowych jamy brzusznej, a także badań endoskopowych, podczas których lekarz może obejrzeć zmiany w przewodzie pokarmowym i – ewentualnie – pobrać wycinki do badania histopatologicznego.

Skuteczną metodą leczenia jest po prostu unikanie składnika pokarmowego wywołującego objawy nietolerancji i zastąpienie go innym pokarmem dostarczającym podobnych wartości odżywczych. Pamiętaj o tym, komponując swoje menu.

Powiązane artykuły

Lekarz Michał Berger

Michał Berger – lekarz, absolwent Wydziału Wojskowo-Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, miłośnik Łodzi i nauk przyrodniczych. Naukowo interesuje się chorobami wewnętrznymi, kardiologią, farmakologią kliniczną i wpływem zanieczyszczenia środowiska na zdrowie człowieka. Obecnie pracuje w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu im. dr. Władysława Biegańskiego w Łodzi.

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl