Jak rozpoznać uczulenie na mleko? 10 najczęstszych objawów

Alergie pokarmowe stają się coraz częstsze. Jedną z najbardziej popularnych jest alergia na mleko, a dokładnie na białka mleko krowiego. Jest to też najczęstszy rodzaj alergii pokarmowej.  Czy alergik musi zupełnie zrezygnować ze spożywania mleka?

Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa pojawia się wtedy, kiedy Twój układ odpornościowy zbyt mocno reaguje na jakiś pokarm lub pojedynczą substancję zawartą w żywności. Kwalifikuje je jako zagrożenie i wywołuje reakcję alergiczną. Objawy alergii pokarmowej co prawda występują najczęściej u niemowląt i małych dzieci, ale mogą się pojawić też w późniejszym wieku, a nawet wtedy, kiedy jadłeś dany produkt od lat i nie miałeś żadnych dolegliwości. Szacuje się, że alergie pokarmowe dotyczą od 4 do 6% dzieci i 4% dorosłych.

Alergia na białko mleka krowiego – przyczyny

Uczulenie na mleko jest spowodowane jednym z wielu białek, jakie znajdują się w mleku zwierzęcym. Najczęściej jest to jednak alfa S1-kazeina, która występuje w mleku krowim. Na wystąpienie alergii na mleko jesteś bardziej narażony, kiedy masz inne alergie, egzemę, jesteś młody (ten rodzaj alergii jest częstszy u najmłodszych, a wraz z wiekiem mija) lub co najmniej jedno z rodziców ma alergię.

Najczęstsze objawy alergii na mleko

Reakcja alergiczna występuje zazwyczaj do godziny po spożyciu mleka, chociaż zdarzają się późniejsze, pojawiające się dopiero w przeciągu kilku dni.

Najczęstsze objawy pojawiające się od kilku minut do godziny po spożyciu mleka to:

  1. pokrzywka,
  2. problemy z trawieniem,
  3. świszczący oddech,
  4. wymioty.

Najczęstsze objawy, które rozwijają się z biegiem czasu – od kilku godzin do kilku dni, to:

  1. biegunka,
  2. kaszel,
  3. katar,
  4. luźny stolec (może pojawić się śluz lub krew),
  5. skurcze brzucha,
  6. wysypka.

Wstrząs anafilaktyczny zdarza się co prawda rzadko, ale powinieneś wiedzieć, że nie jest wykluczony. Daje on objawy takie jak: obrzęk gardła i jamy ustnej, spadek ciśnienia krwi, problemy z oddychaniem. Może też prowadzić do zatrzymania akcji serca. Nie wolno więc go lekceważyć – należy niezwłocznie zawiadomić pogotowie.

Produkty zawierające mleko

Mleko występuje w wielu produktach – o części na pewno wiesz, ale niektóre nie wydają się takie oczywiste:

  • czekolada,
  • guma do żucia,
  • jogurt,
  • leki,
  • lody,
  • margaryna,
  • maślanka,
  • mięso,
  • mleko w proszku,
  • pączki,
  • pudding,
  • ser (w tym twarożek),
  • sorbety,
  • śmietana.

Alergia na mleko – jak jej zapobiegać?

Żeby zapobiec reakcji alergicznej, powinieneś przede wszystkim unikać mleka i produktów mlecznych. Zawsze uważnie czytaj etykiety i pytaj o składniki posiłku, którego sam nie przygotowywałeś. Lekarz może Ci zalecić również unikanie mleka koziego, które jest zbliżone składem do krowiego.

Alergia na mleko u małego dziecka

Jeśli Twoje dziecko jest uczulone na mleko, możesz podawać mu specjalistyczne mleko modyfikowane, przeznaczone dla alergików. Mleko Bebilon HA Pro Expert 2 stosuje się od 6 miesiąca życia. Zawarta w nim skrobia powoduje, że dziecko dłużej jest syte, wapń wzmacnia jego kości, a żelazo zapobiega anemii. Z kolei Bebiko HA 1 zostało stworzone z myślą o dzieciach, które nie są karmione naturalnie i występuje u nich zwiększone ryzyko alergii na białko mleka krowiego. Warto zwrócić też uwagę na hipoalergiczne mleko początkowe NAN Optipro H.A.1, które wyjątkowo może być stosowane już od narodzin.

Uczulenie na mleko – diagnostyka

Aby mieć pewność, że to uczulenie na mleko, udaj się do lekarza, który Cię zbada i wyda właściwą diagnozę. Lekarz przeprowadzi wywiad, a następnie podda Cię testom: skórnym i z krwi. Na ich podstawie będzie mógł stwierdzić, czy jesteś uczulony na mleko.

Powiązane artykuły

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl