Jak objawia się alergia na jajka?

Twoje dziecko po zjedzeniu jajek źle się czuje? Skarży się na nudności, ma biegunkę albo bóle brzucha? A może ten problem dotyka Ciebie? To może być alergia na jajka. Objawy u dorosłych i dzieci są podobne. Jak ją rozpoznać? Jakie inne produkty ze swojej diety powinny wykluczyć osoby, które dotknęła nietolerancja jajek?

Kogo dotyczy alergia na jajka?

Uczulenie na jajka u dzieci i starszych to dość częsta przypadłość alergiczna. Dotyczy ona częściej dzieci niż dorosłych i z wiekiem jej objawy mogą stać się mniej uciążliwe bądź zupełnie ustąpić. Z kolei alergia na jajka u niemowląt jest zjawiskiem dość powszechnym. Stanowi, obok uczulenia na mleko, najczęściej występującą alergię wśród maluchów. Nie oznacza jednak, że dziecko w dorosłym życiu będzie musiało całkowicie zrezygnować z produktów zawierających jajka.

Uczulenie na jajka – objawy u dzieci i dorosłych

Nietolerancja jajek jest typową alergią pokarmową i objawia się najczęściej w standardowy dla takich uczuleń sposób. Charakterystyczne objawy to:

  • nudności,
  • biegunka,
  • wymioty,
  • zapalenia jamy ustnej,
  • pokrzywka,
  • zapalenie spojówek,
  • problemy z oddychaniem,
  • duszności.

Jeśli chodzi o uczulenie na jajka, objawy są najczęściej niezagrażające życiu. Jednak w bardzo rzadkich przypadkach może wystąpić wstrząs anafilaktyczny, w trakcie którego następuje eskalacja powyższych objawów.

uczulenie na jajka

Alergia na jajka a dieta eliminacyjna

Jeżeli Twoim problemem jest alergia na jajka, objawy tej przypadłości mogą być nie tylko uciążliwe, ale i wycieńczające organizm. Dlatego też niezmiernie ważna jest odpowiednia dieta. W tym przypadku musisz wyeliminować z diety jajka oraz wszystkie produkty je zawierające. Wbrew pozorom – może to nie być takie proste jak się początkowo wydaje.

Jajka wchodzą w skład wielu pokarmów np. makaronów, wyrobów cukierniczych, pasztetów a nawet w piwa czy wina. Ważne jest więc uważne czytanie etykiet i unikanie produktów z zawartością takich składników jak albumina, globulina, owoalbumina, lipowitelina i owoglobulina. Są to białka, które u osób uczulonych na jajka wywołają reakcję alergiczną. Pamiętaj, że chociaż nietolerancja jajek to najczęściej uczulenie na białko, to alergicy powinni unikać jedzenia zarówno białek jak i żółtek.

Dieta uzupełniająca przy uczuleniu na jajka

Po wyeliminowaniu z diety jajek, w organizmie mogą pojawić się niedobory białka. Powinieneś postarać się wprowadzić do codziennego menu jak najwięcej produktów, które zrekompensują brak jajek. Przede wszystkim jedz dużo nabiału, chudego mięsa, fasoli i ryb. Możesz również spróbować dodawać do potraw więcej soczewicy, kaszy gryczanej oraz nasion słonecznika, które powinny uzupełnić ewentualne braki.

Alergia na jajka? Uważaj podczas szczepień

Jak już powiedzieliśmy, alergia na jajka u niemowląt jest zjawiskiem dość często spotykanym. Nie wszyscy jednak wiedzą, że przy takiej przypadłości dobrze jest zachować ostrożność podczas szczepień. Szczepionki na odrę, świnkę, różyczkę i grypę mogą w bardzo rzadkich przypadkach wywołać wstrząs anafilaktyczny, dlatego warto przed zaszczepieniem dziecka poinformować lekarza o alergii, a on oceni stan dziecka i zastosuje odpowiednie środki ostrożności.

 

Powiązane artykuły