Czy to już alergia? – IgG prawdę Ci powie!

Szukając w Internecie informacji na temat możliwości zbadania, czy jesteś uczulony (a jeśli tak, to na co?) możesz natknąć się na artykuły zachęcające do wykonania testów IgG, które mają dać odpowiedź na Twoje pytanie. Polskie i światowe organizacje alergologiczne nie zalecają jednak stosowania takich testów. Dlaczego? Jak zatem diagnozować alergię?

Alergia – walka z wyimaginowanymi zarazkami

Alergia jest chorobą, w której układ odpornościowy reaguje na niegroźny czynnik tak, jakby miał do czynienia ze szkodliwym dla naszego zdrowia mikroorganizmem. Po błędnym rozpoznaniu przez komórki układu immunologicznego obcej cząstki (jako zagrożenia), dochodzi do aktywacji wielu procesów zmierzających do jej unicestwienia. Stąd objawy stanu zapalnego – zaczerwienienie, opuchnięcie, wzrost temperatury, itp.

Czynniki te w sytuacji realnego zakażenia sprzyjają jego eliminacji, natomiast gdy nie jest to potrzebne, a ma miejsce podczas reakcji alergicznej, powodują tylko nieprzyjemne objawy, a w skrajnym przypadku nawet wstrząs anafilaktyczny i zagrożenie życia.

Nietolerancja pokarmowa i alergia: wywiad i punktowe testy skórne

Gdy zgłosisz się do lekarza, podejrzewając u siebie alergię, specjalista rozpocznie diagnostykę od przeprowadzenia dokładnego wywiadu, z uwzględnieniem:

  • stylu życia,
  • odżywiania się,
  • narażenia zawodowego,
  • kontaktu z najczęstszymi alergenami,
  • pytań dotyczących chorób o podłożu alergicznym w rodzinie.

Następnie lekarz zaproponuje wykonanie punktowych testów skórnych polegających na nałożeniu na oznaczone wcześniej miejsca na skórze kropelek roztworów różnych alergenów i płytkim, delikatnym nakłuciu tych miejsc igłą.  Jako punkty odniesienia stosuje się punkt z histaminą i z roztworem fizjologicznym soli. Już sam test punktowy, w połączeniu z zebranym wywiadem, może pozwolić ocenić źródło alergii.

Badanie swoistych przeciwciał IgE – próba eliminacji i prowokacji

Jeżeli wywiad i punktowy test skórny okażą się niewystarczające, by jednoznacznie wskazać alergen odpowiedzialny za powstawanie dokuczliwych objawów nadwrażliwości, lekarz zleci pobranie krwi w celu określenia tzw. swoistych przeciwciał IgE. Jest to dość drogie badanie, ale w niektórych przypadkach konieczne, by jednoznacznie wskazać źródło reakcji alergicznej.

W przypadku alergii lub nietolerancji pokarmowej standardowym badaniem jest tzw. próba eliminacji podejrzewanego o wywoływanie przykrych objawów pokarmu. Dla potwierdzenia wyniku, po 10-14 dniach wykonuje się tzw. próbę prowokacji.

Przeciwciała IgG: alergia, a może coś innego?

Zwolennicy testów IgG zwracają uwagę na niski koszt przy szerokim zakresie badanych alergenów. Uważają, że takie testy warto wykonać przed wdrożeniem próby eliminacji pokarmu. Jednak eksperci towarzystw naukowych zajmujących się alergią twierdzą, że obecność IgG przeciwko danemu antygenowi pokarmu nie świadczy jednoznacznie o tym, że ten antygen jest alergenem. Innymi słowy – pozytywny wynik może oznaczać tylko tyle, iż badana osoba jadła posiłek zawierający dany antygen.

Nietolerancja pokarmowa i alergia – skąd czerpać wiedzę o leczeniu?

Lekarz leczy, natura uzdrawia, ale to pacjent podejmuje ostateczne decyzje o procesie diagnostyki i leczenia swojej choroby. Wybierając ścieżkę diagnostyczną, warto przejrzeć różne źródła informacji, szczególną uwagę zwracając na opinie dużych, cieszących się międzynarodowym uznaniem towarzystw naukowych, które swe zalecenia opierają na wiarygodnych badaniach.

Powiązane artykuły

Lekarz Michał Berger
Michał Berger – lekarz, absolwent Wydziału Wojskowo-Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, miłośnik Łodzi i nauk przyrodniczych. Naukowo interesuje się chorobami wewnętrznymi, kardiologią, farmakologią kliniczną i wpływem zanieczyszczenia środowiska na zdrowie człowieka. Obecnie pracuje w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu im. dr. Władysława Biegańskiego w Łodzi.