Czy można wyleczyć uczulenie na gluten u dzieci?

Ostatnio coraz więcej słyszy się o uczuleniu na gluten, głównie dzięki modzie na zdrową żywność. Alergia zaczyna się najczęściej już w dzieciństwie. Czy ta substancja naprawdę szkodzi? Jakie objawy daje uczulenie na gluten? Czy można je wyleczyć na dobre u dziecka?

Co to jest gluten?

Gluten to rodzaj białka występującego w ziarnach zbóż, np. w pszenicy, jęczmieniu i życie. Stanowi około 80% aminokwasów, które znajdują się w tych ziarnach. Mimo że pierwotnie nie było go nigdy w owsie, komosie ryżowej, ryżu czy kukurydzy, to współczesne techniki produkcji żywności zazwyczaj zanieczyszczają te zboża glutenem. Są one bowiem przetwarzane przy użyciu tego samego sprzętu, co pszenica.

Czy gluten jest szkodliwy?

Glutenu używa się do produkcji wielu dodatków chemicznych, co oznacza, że jego śladowe ilości można znaleźć w produktach pozornie wolnych od glutenu: sosy sałatkowe, przyprawy, wędliny, słodycze. To sprawia, że unikanie glutenu jest trudniejsze, niż mogłoby się wydawać.

Czy powinieneś unikać tego białka? Zdania są podzielone. Jedne badania mówią o tym, że odstawienie glutenu ochroni Cię przed wieloma chorobami (zapaleniem jelit, anemią, owrzodzeniami). Z drugiej strony natomiast słyszy się głosy, że zrezygnować z niego powinni tylko pacjenci z celiakią lub nadwrażliwością na gluten.

Nietolerancja glutenu

Przy nietolerancji glutenu Twój organizm wytwarza przeciwciała gliadyny, która jest składnikiem glutenu. Mogą one uszkodzić kosmki jelitowe i prowadzić do rozwoju celiakii, czyli trwałej nietolerancji glutenu. Jeśli cierpisz na celiakię, to jedzenie produktów z glutenem wyzwala odpowiedź immunologiczną w Twoim jelicie cienkim. Objawy nietolerancji glutenu to biegunka, zmęczenie, utrata wagi czy wzdęcia.

Uczulenie na gluten u dzieci

Uczulenie na gluten u dzieci staje się coraz powszechniejsze. Jeśli Twoje dziecko ma ten rodzaj uczulenia, to jego układ odpornościowy identyfikuje gluten jako alergen. Kiedy maluch ma kontakt z substancjami zawierającymi gluten (głównie jest to pszenica), to jego organizm uwalnia histaminę, która odpowiada za reakcję alergiczną.

Uczulenie na gluten – objawy u dzieci

Wśród objawów uczulenia na gluten u dzieci można wyróżnić przede wszystkim:

  • pokrzywkę,
  • katar,
  • biegunkę,
  • nudności,
  • wymioty,
  • zmiany skórne,
  • wstrząs anafilaktyczny.

Objawy pojawiają się od kilku minut do godziny po kontakcie z alergenem. W niektórych przypadkach mogą nawet zagrażać życiu.

Jak rozpoznać uczulenie na gluten u dziecka?

Rozpoznanie alergii na gluten u dzieci może być trudne, bo zarówno uczulenie, jak i celiakia oraz nietolerancja glutenu mają bardzo podobne objawy. Udaj się do pediatry, aby dowiedzieć się, z którą dolegliwością ma do czynienia Twoja pociecha. Niestety, badania mają dość małe znaczenie w diagnostyce alergii. Dla uzyskania pewności stosuje się dietę eliminacyjną.

Czy można wyleczyć uczulenie na gluten u dzieci?

Uczulenie na gluten u dzieci ustępuje najczęściej samoistnie. Warto jednak przeprowadzić testy genetyczne, aby w 100% wykluczyć (lub potwierdzić) celiakię. To bezbolesne i proste badanie.

U dorosłych natomiast alergia na gluten może trwać latami. Leczenie polega głównie na stosowaniu diety bezglutenowej – objawy alergii mogą się wtedy złagodzić lub nawet ustąpić. Warto co jakiś czas przeprowadzać prowokację glutenową, czyli podawać pokarmy z glutenem i obserwować reakcje organizmu.

Nie martw się, alergia, w przeciwieństwie do celiakii, z czasem może się zmniejszyć lub całkowicie zniknąć. Komfort życia dziecka nie ulegnie też znacznemu pogorszeniu, jeśli odpowiednio zaplanujesz jego dietę.

Powiązane artykuły