Co Cię uczula? Najbardziej powszechne alergeny

Gluten, laktoza, sierść, pyłki, roztocza – to tylko niektóre z najczęściej drażniących alergenów. W Twoim otoczeniu jest ich znacznie więcej. Poznaj najbardziej powszechne alergeny. Dowiedz się, co i jak może Cię uczulać.

Alergeny pokarmowe: uważaj, co jesz

Alergia pokarmowa, czyli uczulenie na składniki pokarmowe, pojawia się najczęściej u niemowląt, ale zmagają się z nią też starsze dzieci, a nawet dorośli. Kontakt z alergenem kończy się biegunką i wymiotami. Pojawia się wysypka, kichanie, katar, obrzęki nosa i łzawienie oczu. Zastanawiasz się, które pokarmy uczulają najbardziej?

  • Jaja i mleko

Przede wszystkim jajka, a w szczególności białko jaja kurzego. Im mniej przetworzone termicznie jest białko jaja, tym bardziej uczula. Objawy mogą mieć gwałtowny przebieg i doprowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

Uczulenie na mleko krowie jest jak dotąd najczęstszą alergią pokarmową w Polsce i dotyczy przede wszystkim dzieci w najwcześniejszym okresie życia.

  • Owoce morza

Masz ochotę na owoce morza? Lepiej uważaj. Skorupiaki, czyli kraby, homary czy krewetki, u osób uczulonych powodują silne reakcje uczuleniowe, nawet jeśli alergen występuje w żywności tylko w śladowych ilościach.

Mięczaki, czyli małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki, również należą do produktów o dużej sile alergizującej. Bądź ostrożny, jeśli jesteś na nie uczulony. W skrajnych wypadkach nawet minimalne ich spożycie może wywołać groźna reakcję alergiczną Twojego organizmu.

  • Musztarda

Musztarda wywołuje alergię bez względu na postać, w jakiej ją spożywasz. Jej głównym składnikiem uczulającym jest gorczyca, która jednak rzadko jest przyczyną anafilaksji.

  • Orzechy

Uczulać mogą wszystkie orzechy rosnące na drzewach: orzechy nerkowca, orzechy laskowe i włoskie oraz należące do pokrewnej grupy produktów migdały i orzeszki piniowe. Oprócz pierwotnej, czystej postaci, orzechy występują jako dodatek w pieczywie, wyrobach cukierniczych, lodach, marcepanie, oliwie orzechowej, czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.

Orzechy ziemne są bardzo niebezpieczne dla osób uczulonych. Z reguły wywołują gwałtowne, czasem nawet zagrażające życiu reakcje alergiczne. Alergia na orzechy arachidowe utrzymuje się przez kilkanaście lat, a nawet przez całe życie.

  • Ryby

Objawy alergiczne może wywołać każdy gatunek ryb. Najczęściej jednak reakcje uczuleniowe pojawiają się po spożyciu ryb morskich. Dolegliwości mogą być bardzo silne, włącznie ze wstrząsem anafilaktycznym.

  • Warzywa

Spośród warzyw reakcje alergiczne najczęściej wywołuje seler. Właściwości uczulające mają wszystkie jego części – korzeń, liście, łodyga i nasiona.

  • Soja

W krajach europejskich soja uczula stosunkowo rzadko. W Azji spożywa się ją w znacznie większych ilościach, więc i odsetek uczuleń jest wyższy. Co ważne, soję zawierają nie tylko produkty spożywcze, ale też niektóre leki.

  • Produkty zawierające gluten

Gluten to bardzo często występujący alergen. Znajduje się zarówno w zbożach, takich jak pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz, jęczmień i owies, jak i ich pochodnych przetworach (kaszach, makaronach, płatkach, mące). Występuje też jako dodatek do przetworów mięsnych, serów żółtych, napojów, zup i sosów w proszku, jogurtów, a nawet gum do żucia.

Alergeny wziewne: niewidoczny wróg

Alergia wziewna to uczulenie na wszystko, co krąży w powietrzu i nie jest widoczne gołym okiem.  Może pojawić się zarówno u dziecka, jak i u osoby starszej. Najczęstsze objawy tego rodzaju uczulenia to wodnisty katar, zatkany nos, kichanie, suchy, męczący kaszel, ucisk w klatce piersiowej, świszczący oddech, duszność, swędzenie, łzawienie i stan zapalny oczu, ból głowy, zapalenie zatok i problemy ze snem. Chcesz wiedzieć, co najczęściej wywołuje alergię wziewną?

  • Pleśń

Alergia na pleśń bardzo często objawia się łzawieniem i pieczeniem oczu. Niestety trudno Ci się przed nią uchronić. Alergeny w tym przypadku znajdują się np. w glebie i na martwych roślinach (np. pniach drzew i liściach). Uczulenie nasila się jesienią. W domach wzrostowi pleśni sprzyjają zła wentylacja, suszenie ubrań wewnątrz pomieszczeń czy hodowla kwiatów doniczkowych.

  • Kurz

Alergia na kurz jest bardzo powszechna. Powodują ją odchody roztoczy domowych żerujących na złuszczonych fragmentach ludzkiego naskórka. Pamiętaj, że roztocza lubią wilgoć i wysokie temperatury. Ich alergeny rozprzestrzeniają się w trakcie np. strzepywania pościeli czy odkurzania dywanów.

  • Sierść

Alergia na sierść to uczulenie na alergeny psów i kotów, przy czym częściej uczula sierść tych drugich. W odróżnieniu od kurzu, alergeny zwierząt unoszą się w powietrzu i mogą być przenoszone na Twoich ubraniach.

Reakcję uczuleniową (zwłaszcza u dzieci) powodują dodatkowo karaluchy czy mocz gryzoni.

  • Pyłki

Alergia na pyłki objawia się głównie wiosną i latem, czyli w czasie najbardziej intensywnego kwitnięcia roślin. Najbardziej uczulająco działają pyłki wierzby, trawy, topoli, pokrzywy, olchy, leszczyny, dębu, bylicy i brzozy.

Nie sposób wymienić wszystkich czynników, które wywołują uczulenie. Pamiętaj jednak o tych najczęściej wywołujących alergię, a Ty i Twoje dziecko unikniecie przykrych dolegliwości spowodowanych reakcjami uczuleniowymi.

Powiązane artykuły