Alergeny

10 Artykułów
Alergeny to substancje, które wnikają do organizmu powodując reakcje uczuleniowe. Są to wszelkiego rodzaju elementy, które prowokują układ immunologiczny do niewłaściwego odpowiadania na ich obecność w organizmie. Traktowane są jako zagrożenie, a broniący się układ odpornościowy wywołuje w efekcie nieprzyjemne konsekwencje – problemy skórne, gastryczne, oddechowe i wiele innych. Alergeny dzielone są ze względu na sposób w jaki napływają do organizmu.

Alergeny pokarmowe

Jak nazwa wskazuje alergeny pokarmowe dostają sie do wnętrza organizmu wraz z pożywieniem. Jednak należy pamiętać, że ten typ alergii wywoływać mogą także leki. Każdy człowiek inaczej reaguje na różne produkty i nie ma uniwersalnych objawów potwierdzających występowanie uczulenia. Alergeny pokarmowe wywołują najczęściej obrzęki ust, języka i gardła, a także problemy gastryczne oraz skórne.

Alergeny wziewne

Ten rodzaj powoduje zazwyczaj katar, kaszel, uczucie zmęczenia, a także zaczerwienie i zmęczenie oczu. Alergeny wziewne unoszą się w powietrzu, a do organizmu dostają się podczas oddychania. Często bardzo trudno jest je wyeliminować, gdyż ich obecność nierzadko jest niezależna od działań człowieka (np. sierść zwierząt czy pyłki traw).

Alergeny kontaktowe

Reakcja alergiczna, spowodowana obecnością alergenów kontaktowych, jest wynikiem ich bezpośredniego dotyku. Zwykle efektem tej styczności jest świąd skóry, zaczerwienienie oraz wysypka.

Alergeny krzyżowe

Ostatni typ to alergeny krzyżowe, które są połączeniem wyżej wymienionych rodzajów. Zazwyczaj łączy je jeden komponent – białka. Przykładem są pyłki brzozy oraz jabłka. Osoba, której doskwiera katar podczas pylenia drzewa, takie same objawy odczuje po zjedzeniu jabłka.

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl