Alergia na piwo: czy to możliwe?

Uczulenie na piwo jest możliwe tak samo, jak na każdą inną substancję. Alergia na piwo samo w sobie występuje jednak dość rzadko. Uczulenie wywołuje najczęściej pojedynczy składnik tego złocistego napoju, jak słód jęczmienny, pszenica czy kukurydza. Jak rozpoznać alergię? Czy istnieją piwa, które możesz pić bez obaw?

Skąd bierze się alergia na piwo?

Alergia pojawia się wtedy, kiedy Twój układ odpornościowy traktuje nieszkodliwą substancję jak wroga. Uwalnia histaminę i przeciwciała do krwioobiegu, co powoduje reakcję alergiczną – kichanie, katar i inne dobrze znane Ci dolegliwości. Alergia na piwo samo w sobie jest na szczęście dość rzadka. Uczulają najczęściej jego składniki, takie jak:

  • słód jęczmienny,
  • drożdże,
  • chmiel,
  • sztuczne barwniki,
  • konserwanty lub środki aromatyzujące.

Badania z 2001 roku, których wyniki ukazały się na łamach „Journal of Allergy and Clinical Immunology” wskazywały, że najczęstszym alergenem związanym z piwem są białka pochodzące z jęczmienia – pojawia się wtedy wysypka. Jakie jeszcze symptomy daje alergia na piwo?

Katar po piwie? Jakie są inne objawy alergii?

Wśród najczęstszych objawów alergii na piwo i jego składniki wymienia się:

  • pokrzywkę,
  • kichanie,
  • chrypkę,
  • świszczący oddech,
  • ból brzucha,
  • wzdęcia,
  • nudności i wymioty,
  • biegunkę,
  • przyspieszone bicie serca.

Objawy występują zazwyczaj po spożyciu – wystarczy bardzo niewielka ilość piwa, bo już 10 ml, czyli tyle, ile mieści się na łyżeczce deserowej. Niezwykle rzadkie są natomiast reakcje po kontakcie piwa ze skórą.

Symptomy alergii pojawiają się do kilku godzin od wypicia – najpierw te skórne (jak np. pokrzywka) i obejmujące drogi oddechowe (w tym świszczący oddech) – one występują prawie natychmiast. Objawy ze strony układu pokarmowego pojawiają się później.

Jeśli masz duszności, po piwie dokucza Ci też obrzęk warg i twarzy, masz trudności z połykaniem – mogą to być objawy zwiastujące wstrząs anafilaktyczny. To stan zagrażający życiu i wymaga natychmiastowej interwencji lekarskiej!

Jak rozpoznać uczulenie na piwo?

Aby dowiedzieć się, który ze składników piwa jest Twoim alergenem, udaj się do lekarza. Specjalista przeprowadzi dokładny wywiad i zleci odpowiednie badania, w tym np. testy skórne lub z krwi. Kiedy objawy alergii są wyjątkowo dokuczliwe, sięgnij po leki przeciwhistaminowe lub przeciwzapalne, które zmniejszą reakcję alergiczną. Pamiętaj jednak, że najlepszą formą leczenia alergii jest unikanie substancji uczulającej.

A może to nietolerancja?

Jeśli Twoje objawy są dość łagodne (jak np. zaczerwienienie skóry lub przekrwienie nosa), możesz mieć nietolerancję – Twój organizm nieskutecznie metabolizuje ten alkohol. Nietolerancja pokarmowa jest mniej groźna od alergii, ale również może dawać się we znaki. W takim przypadku jednym sposobem na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości jest zupełne unikanie piwa lub jego pojedynczych składników.

Jak żyć z alergią na piwo?

Objawy alergii mogą być naprawdę różne. Kichanie po piwie to jeden z tych najłagodniejszych. Jak już jednak wiesz, istnieje wiele groźniejszych symptomów. Decyzja o piciu tego alkoholu należy tylko do Ciebie. Jeśli nie chcesz ryzykować, to postaw na piwa dla alergików. Jeśli uczula Cię pszenica – spróbuj bezglutenowego. Kiedy szkodzi Ci ciemne – kup na próbę takie bez laktozy.

Ciemne piwa górnej fermentacji często mają w składzie laktozę, która ma za zadanie osłodzić alkohol. Istnieją również piwa, do których produkcji używa się mleka – a więc tam także obecna będzie laktoza. Na rynku jest spory wybór piw dla alergików. Dowiedz się, który składnik tego napoju Cię uczula i szukaj takich bez swojego alergenu – w obecnych czasach masz naprawdę wiele możliwości.

Powiązane artykuły